"Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się jak sam może leczyć swoje choroby". – Hipokrates

Zakwaszony organizm

zakwasz1

Zaczęło się od „Zakwaszenie organizmu”, tekstu na zwierciadlo.pl. Tam zaciekawiający nagłowek „Męczą nas przewlekłe migreny? Bóle pleców? Dolegliwości jelitowe? Zdarza się „rodzić” kamienie? A może nie radzimy sobie z ciągłym zmęczeniem? Jeśli wyniki badań mamy w porządku, być może przyczyną jest zakwaszenie organizmu.” Dalej raczej w duchu popularnym, zatem postanwiłem dowiedzieć się więcej i głębiej o tym „zakwaszeniu”.

Okazuje się, że podstawowym warunkiem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest równowaga kwasowo – zasadowa. Według niektórych lekarzy początkiem wszystkich chorób jest po prostu zakwaszenie ciała. No ciekawe bardzo.

Odchylenie w stronę pH kwaśnego powoduje szereg negatywnych konsekwencji takich np. jak starzenie się tkanek, zmarszczki czy bóle i opuchnięcia, gdyż organizm zatrzymuje wodę, aby rozcieńczyć toksyny i zapobiec zniszczeniom komórek. Przypuszcza się, że W kwaśnym środowisku komórki ulegają uszkodzeniom i szybko rozwijają się komórki rakowe, podczas gdy zdrowe komórki zaburzają swoje fukncje i giną.

Według lekarzy kwaśne środowisko sprzyja rozwojowi bakteri i grzybów. One podczas pasożytowania tworzą wiele toksyn i żywią się tym co potrzebuje nasz organizm. W efekcie osłabia się zdolność organizmu do produkowania hormonów i enzymów. Zakłóca to regenerację komórek, pograsza się trawienie i maleje wydalanie toksyn.

Przyczyną zakwaszenie organizmu jest przede wszystkim nieprawidłowa dieta. Pokarmami zakwaszającymi jest białko zwierzęce ale najbardziej zakwaszają produkty mocno przetworzone a więc konserwowane, wędzone z dużą ilością soli. Na liście pokarmów zakwaszających znajduje sie także cukier i jajka a w nim najbardziej żółtko. Także zakwaszają przetwory mleczne, głównie sery żółte. Szkodliwie działa ją na organizmm węglowodany w postaci białej mąki, białe makarony, ryż, margaryny, marynaty, musztardy, ketchupy. Dalej produkty zbożowe, orzechy, rośliny strączkowe, kasza gryczana, żyto, pszenica, owies, ryż pełny. Lista doprawdy zatrważająca.

Kolejnym czynnikiem jest długotrwały stres i życie w pośpiechu. Pielęgnowanie w sobie negatywnych uczuć, takich jak gniew, smutek i innych, które „zatruwają” nasz system nerwowy. Następnymi zaś przyczynami zakwaszenia organizmu jest nadużywanie leków szczegolnie przeciwbólowych. Używki czyli alkohol, nikotyna, kawa i czarna herbata.

Do czynników zakwaszających należy także mała aktywność fizyczna. Mała aktywność to słabe krążenie. A to z kolei sprawia, że szkodliwe metabolity zakwaszające organizm są zbyt wolno wydalane.

Lista czynników jest zatem długa. Jeśli skoncentrujemy sie jedynie na diecie to rodzi się pytanie co w niej nam nie szkodzi? To jednak jest temat kolejnego wpisu.

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 31, 2013 by in dieta, zdrowie and tagged , , .
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: