Jedz z głową

"Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się jak sam może leczyć swoje choroby". – Hipokrates

Odkwaszanie a mezenchyma

mezenchyma

Współczesna medycyna została przez koncerny farmaceutyczne zapędzona w ślepy zaułek. Coraz częściej pojawiają się doniesienia o fałszowaniu wyników badań, o lekach, ktore zamiast pomagać szkodzą. Jednocześnie ma się wrażenie, że wiele chorob uznanych za nieuleczalne wciąż, mimo pozornego postępu w medycynie, wciąż nie może doczekać się remediów. Może zatem medycyna cierpi na strukturalny błąd logiczny. Może lekarze wierzą w mity albo są niedouczeni.

Zacznijmy zatem rozważnia o tym od utajonej kwasicy mezenchymalnej. Wiedza lekarzy na temat mezenchymy jest minimalna. Lekarze może wiedzą, że takowa w organizmie jest. Tymczasem jest to najważniejsza tkanka naszego organizmu. Dzięki niej odbywa się wymiana substancji odżywczych pomiędzy krwią i komórkami. Większość chorób przewlekłych, to wynik nieprawidłowego funkcjonowania mezenchymy. Przy spadku pH (zakwaszeniu) zmienia się jej stan skupienia – z płynu przechodzi w galaretę. Skutkiem tego utrudnione jest usuwanie toksyn z komórek i dostarczanie im substancji odżywczych. Zablokowanie mezenchymy musi prowadzić do rozwijania się patologii, którą potem często trudno jest odwrócić.

W podręcznikach jednak trudno znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat, mimo przesłanek, że zakwaszona mezenchyma jest przyczyną wielu chorób przewlekłych, generujących olbrzymie koszty społeczne. Jej dysfunkcję leczy się bardzo prosto. W najprostszym wariancie trzeba pić wodę i odkwasić organizm.

To kilka najczęstrzych dolegliwości cywilizacyjnych wywołanych zakwaszeniem mezenchymy lub wpływającymi na jej zakwaszenie:

  • dna moczanowa- zbyt zakwaszony mocz nie jest w stanie usunąć nadmiaru kwasów z organizmu i z kwasu moczowego wykształcają się szczawianowe kryształki.
  • zaburzona flora jelitowa – szczególnie procesy fermentacyjne prowadzące do produkcji kwasu mlekowego, prob;emy z wolna perystaltyką, zapraciami, zagrożeniem rakiem jelita grubego
  • niedostateczna wentylacja płuc – jeśli nie wydychamy CO2, (siedzący tryb życia, brak ruchu), ładunek kwasowy się w organizmie kumuluje, nerki nie nadążają go wydalać i kwasica zaczyna się rozwijać.
  • zakwaszająca dieta, niedopasowana do typu metabolicznego i trybu życia – prowadząca do zakwaszenie organizmu na poziomie komórek (brak w diecie dostatecznej ilości składnikow alkalizujących: sód, potas, wapń i magnez;
  • choroba nowotworowa – wiado od 1931 roku (Nagroda Nobla dla Ottona Heinricha Warburga), że guzy nowotworowe produkują do swego otoczenia duże ilości kwasu mlekowego i zakwaszają środowisko wokół siebie, dzięki temu tworzą sobie korzystne dla siebie środowisko rozwojowe.

1 comments on “Odkwaszanie a mezenchyma

  1. pablito
    25 października, 2018

    „Wiedza lekarzy na temat mezenchymy jest minimalna. Lekarze może wiedzą, że takowa w organizmie jest. Tymczasem jest to najważniejsza tkanka naszego organizmu.” Dobre. Najważniejsza tkanka naszego organizmu ale chyba w stadium płodowym. Nie wiem jaką tkankę autor miał na myśli, ale mezenchyma praktycznie nie występuje poza życiem zarodkowym.

    Polubienie

Dodaj komentarz

Information

This entry was posted on 25 lipca, 2013 by in dieta, zdrowie and tagged , , , , .

Statystyki bloga

  • 99 083 hits